HPE завърши процеса по придобиване на лидера в суперкомпютрите Cray Inc.

01.10.2019

 

На 25 септември 2019 г., в Сан Хосе, Калифорния, Hewlett Packard Enterprise обяви финализирането на процедурата по придобиване на лидера в областта на високопроизводителните изчисления Cray Inc.

Придобиването разширява водещото в индустрията портфолио в сегментите на бързо развиващите се високопроизводителни изчислителни машини (HPC - High Performance Computing) и изкуствен интелект (AI), ускорява стратегията за посрещане на най-интензивните предизвикателства към данните на клиентите.

Експлозията от данни води до значително разрастване на високопроизводителните изчислителни системи (HPC - High Performance Computing), тъй като клиентите търсят начини да използват предимствата на събраните от тях данни чрез изкуствен интелект (AI), машинно самообучение (ML) и анализи на големи бази данни, изискващи технологии, които могат да постигнат свръхвисока производителност. През следващите три години се очаква HPC сегментът на пазара и свързаните с него устройства за съхранение на данни и услуги да нарастнат от 28 млрд. щатски долара през 2018 до приблизително 35 млрд. щатски долара през 20211.

HPC е ключов елемент във визията и стратегията за растеж на HPE, тъй като осигурява основата за обработка, анализ и извличане на информация от огромни масиви данни. Очаква се комбинацията от HPE и Cray да осигури значителни ползи за клиентите и бъдещи предложения, които включват:

  • Разширено портфолио: развитие на водещото в отрасъла портфолио на HPE от високопроизводителни изчислителни машини и изкуствен интелект, което осигурява повече избор и гъвкавост за приложения с големи масиви данни;
  • Технологични иновации: разширяване на научноизследователската и развойна инфраструктура и експертен опит за ускоряване на разработването на нови продукти и решения;
  • Сервиз и поддръжка: увеличаване на възможностите и покритието в световен мащаб, особено в областта на суперкомпютрите, където контактът с големите клиенти е от първостепенно значение; 
  • Лидер във високопроизводителните изчисления: лидерство в суперкомпютрите с първите 3 спечелени проекта за Exascale2 системи в САЩ; 
  • HPC-as-a-Service и AI/ML анализ, посредством решенията HPE GreenLake, предлагащи избор, гъвкавости и скорост за клиентите и пазара.

„Сливането на Cray и HPE, създава най-всеобхватното портфолио в областта на компютинга, съхранението, софтуера и услугите в бързоразвиващите се пазарни сегменти на високопроизводителните компютри и изкуствения интелект“, казва Фил Дейвис, президент на Hybrid IT, Hewlett Packard Enterprise. „Но истинската стойност е в това, което можем да постигнем заедно като един екип. Ние сме обединени от нашата визия да бъдем световен лидер във високопроизводителните компютърни системи. Като съчетаваме сериозния опит на екипите и научно-развойните звена, ние сме в по-добра позиция да помогнем на нашите клиенти да решат предизвикателствата, свързани с големи обеми данни, както днес, така и в бъдеще.“

Както HPE, така и Cray продължават да привличат нови клиенти. Например, в последните две тримесечия, Министерството на енергетиката избра суперкомпютърните системи на Cray Shasta и свързващото устройство Slingshot за първите три exascale системи в Съединените щати. До сега Cray е генерирал повече от 1,5 млрд. щатски долара от поръчки за новите си суперкомпютърни системи Shasta.

HPE наскоро обяви четиригодишно многоетапно сътрудничество между HPE и изследователския център на NASA Ames за изграждането на нов суперкомпютър, който NASA нарече „Aitken“, базиран на системата HPE SGI 8600. Aitken ще поддържа моделиране и симулации при спускане и кацане за бъдещи полети до Луната.

Заедно, HPE и Cray ще създадат по-големи възможности за растеж - и ще преведат ерата на exascale високопроизводителните компютри през интегрирана платформа, към по-широк мащаб и обединени ресурси.

 

За Hewlett Packard Enterprise

Hewlett Packard Enterprise е глобален технологичен лидер, фокусиран върху разработването на интелигентни решения, които позволяват на клиентите безпроблемно да събират, анализират и да действат върху данните от компютъра до облака. HPE дава възможност на клиентите да ускорят резултатите от бизнеса чрез въвеждане на нови бизнес модели, създаване на нов опит на клиенти и служители и повишаване на оперативната ефективност днес и в бъдеще.

1 Източник: Hyperion May 2019

2 Компютърна система, която е в състояние да извърши най-малко 1 exaFLOPS, или милиард милиарда (1 квинтилион) изчисления за една секунда

Сподели

Последни новини

20.03.2023

СТЕМО с нов офис в Стара Загора

СТЕМО има нов офис в Стара Загора

22.02.2023

ИАМА приключи проект за изграждане на национална инфраструктура за морско наблюдение

ИАМА изгради национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение, базирано на Общата среда за обмен на информация (CISE)

10.11.2022

СТЕМО е генералeн спонсор на форума SAP Winning Tomorrow

СТЕМО представи проекта за внедряване на SAP S/4HANA в Топлофикация София на форума SAP Winning Tomorrow.

Научавайте първи новини за компанията и информационните технологии! Запишете се за нашия бюлетин!