HPE завърши процеса по придобиване на лидера в суперкомпютрите Cray Inc.

01.10.2019

 

На 25 септември 2019 г., в Сан Хосе, Калифорния, Hewlett Packard Enterprise обяви финализирането на процедурата по придобиване на лидера в областта на високопроизводителните изчисления Cray Inc.

Придобиването разширява водещото в индустрията портфолио в сегментите на бързо развиващите се високопроизводителни изчислителни машини (HPC - High Performance Computing) и изкуствен интелект (AI), ускорява стратегията за посрещане на най-интензивните предизвикателства към данните на клиентите.

Експлозията от данни води до значително разрастване на високопроизводителните изчислителни системи (HPC - High Performance Computing), тъй като клиентите търсят начини да използват предимствата на събраните от тях данни чрез изкуствен интелект (AI), машинно самообучение (ML) и анализи на големи бази данни, изискващи технологии, които могат да постигнат свръхвисока производителност. През следващите три години се очаква HPC сегментът на пазара и свързаните с него устройства за съхранение на данни и услуги да нарастнат от 28 млрд. щатски долара през 2018 до приблизително 35 млрд. щатски долара през 20211.

HPC е ключов елемент във визията и стратегията за растеж на HPE, тъй като осигурява основата за обработка, анализ и извличане на информация от огромни масиви данни. Очаква се комбинацията от HPE и Cray да осигури значителни ползи за клиентите и бъдещи предложения, които включват:

  • Разширено портфолио: развитие на водещото в отрасъла портфолио на HPE от високопроизводителни изчислителни машини и изкуствен интелект, което осигурява повече избор и гъвкавост за приложения с големи масиви данни;
  • Технологични иновации: разширяване на научноизследователската и развойна инфраструктура и експертен опит за ускоряване на разработването на нови продукти и решения;
  • Сервиз и поддръжка: увеличаване на възможностите и покритието в световен мащаб, особено в областта на суперкомпютрите, където контактът с големите клиенти е от първостепенно значение; 
  • Лидер във високопроизводителните изчисления: лидерство в суперкомпютрите с първите 3 спечелени проекта за Exascale2 системи в САЩ; 
  • HPC-as-a-Service и AI/ML анализ, посредством решенията HPE GreenLake, предлагащи избор, гъвкавости и скорост за клиентите и пазара.

„Сливането на Cray и HPE, създава най-всеобхватното портфолио в областта на компютинга, съхранението, софтуера и услугите в бързоразвиващите се пазарни сегменти на високопроизводителните компютри и изкуствения интелект“, казва Фил Дейвис, президент на Hybrid IT, Hewlett Packard Enterprise. „Но истинската стойност е в това, което можем да постигнем заедно като един екип. Ние сме обединени от нашата визия да бъдем световен лидер във високопроизводителните компютърни системи. Като съчетаваме сериозния опит на екипите и научно-развойните звена, ние сме в по-добра позиция да помогнем на нашите клиенти да решат предизвикателствата, свързани с големи обеми данни, както днес, така и в бъдеще.“

Както HPE, така и Cray продължават да привличат нови клиенти. Например, в последните две тримесечия, Министерството на енергетиката избра суперкомпютърните системи на Cray Shasta и свързващото устройство Slingshot за първите три exascale системи в Съединените щати. До сега Cray е генерирал повече от 1,5 млрд. щатски долара от поръчки за новите си суперкомпютърни системи Shasta.

HPE наскоро обяви четиригодишно многоетапно сътрудничество между HPE и изследователския център на NASA Ames за изграждането на нов суперкомпютър, който NASA нарече „Aitken“, базиран на системата HPE SGI 8600. Aitken ще поддържа моделиране и симулации при спускане и кацане за бъдещи полети до Луната.

Заедно, HPE и Cray ще създадат по-големи възможности за растеж - и ще преведат ерата на exascale високопроизводителните компютри през интегрирана платформа, към по-широк мащаб и обединени ресурси.

 

За Hewlett Packard Enterprise

Hewlett Packard Enterprise е глобален технологичен лидер, фокусиран върху разработването на интелигентни решения, които позволяват на клиентите безпроблемно да събират, анализират и да действат върху данните от компютъра до облака. HPE дава възможност на клиентите да ускорят резултатите от бизнеса чрез въвеждане на нови бизнес модели, създаване на нов опит на клиенти и служители и повишаване на оперативната ефективност днес и в бъдеще.

1 Източник: Hyperion May 2019

2 Компютърна система, която е в състояние да извърши най-малко 1 exaFLOPS, или милиард милиарда (1 квинтилион) изчисления за една секунда

Сподели

Последни новини

30.05.2022

СТЕМО получи от Xerox престижно отличие "Партньор на годината 2021"

СТЕМО получи от XEROX престижно отличие - „Партньор на годината 2021“

24.03.2022

СТЕМО е ПЛАТИНЕН Партньор на Dell

СТЕМО е Платинен Партньор на Dell

16.03.2022

СТЕМО подписа договор за внедряване на решение SAP S/4HANA с МАКСКОМ ЕООД

СТЕМО подписа договор за внедряване на решение SAP S/4HANA с МАКСКОМ ЕООД

Научавайте първи новини за компанията и информационните технологии! Запишете се за нашия бюлетин!